Ještě jednou rybářské lístky

26.02.2016 16:29

(Z odpovědi předsedy ČRS JUDr. Šímy na jeden z dotazů na zavedení krátkodobých rybářských lístků)

Nejde o povolenky, jde o zavedení krátkodobého 30denního rybářského lístku. Zatím je připravena novela vyhlášky č. 197/2004 Sb., která tento rybářský lístek zavádí, ovšem Ministerstvo zemědělství vyhlášku vydá až poté, kdy bude Parlamentem přijata novela zákona o správních poplatcích, která stanoví cenu tohoto rybářského lístku. Ministerstvo vnitra navrhuje 200 Kč. Takže můžeme zavedení tohoto rybářského lístku očekávat tak nejdříve v létě, spíše později.

Je třeba si uvědomit rozdíl mezi rybářským lístkem, což je v podstatě státní licence k rybolovu, a povolenkou, kterou vydává uživatel revíru a na kterou není právní nárok, takže pokud se uživatel revíru rozhodne si tam rizikového rybáře nepustit, tak mu povolenku neprodá. 

Jinak je tento výsledek, tedy prosazení alespoň krátkodobého rybářského lístku bez nutnosti předložit osvědčení o absolvování školení, završením asi 5 leté snahy ČRS, kterou inicioval výbor Jihočeského územního svazu. Následovalo neskutečné množství jednání (také za účasti Moravského rybářského svazu) především s představiteli Ministerstva zemědělství, poslanci zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, významnou pomoc nám poskytlo Ministerstvo vnitra, podpořilo nás i vedení Evropské rybářské federace (protože Česká republika má naprosto jednoznačně nejbyrokratičtější přístup k rybářským lístkům z celé Evropy), o postupech v jednáních jsme vždy informovali Radu ČRS, tedy zástupce jednotlivých územních svazů, podávali jsme i informace v tisku.....takže to rozhodně nebylo výsledkem nějakých zákulisních jednání. 

Alexander Šíma

 

Zdroj: rybsvaz.cz