Nádrž Hracholusky zadrží od roku 2013 větší množství vody

31.03.2012 21:00

   Hracholusky – O dva miliony kubických metrů vody více bude od příštího roku schopná pojmout vodní nádrž Hracholusky v okresech Tachov a Plzeň sever. Sdělil to Petr Kubala, generální ředitel Povodí Vltavy, které nádrž začalo rekonstruovat. Podle Kubaly se práce týkají klapky v bezpečnostním přelivu přehrady.

Stávající uzávěr tvoří ocelová klapka vysoká jeden a široká 13,5 metru, kterou povodí nahradí novou metr a půl vysokou klapkou. Součástí rekonstrukce je i úprava pohybového mechanismu, ovládání a další související stavební práce.

„Účelem této akce je díky lepší manipulaci uzávěru bezpečnostního přelivu dosáhnout vyšší ochranné funkce nádrže. Jedná se o efektivnější využití takzvaného retenčního prostoru, tedy rezervy v případě povodně, která dokáže snížit kulminační průtok o třicet procent a tím oddálit odtok z nádrže až o patnáct hodin,“ popisuje Kubala.

Celkové náklady rekonstrukce, která začala vloni v září, se vyšplhají téměř na 10 milionů korun. Podle předpokladů mají práce skončit v lednu roku 2013. Povodí Vltavy stavbu provádí v rámci dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi II, jehož správcem je Ministerstvo zemědělství ČR.

Nádrž v číslech

Vodní nádrž Hracholusky s rozlohou téměř 490 hektarů leží na řece Mži přibližně 20 kilometrů západně nad Plzní. Její sypaná hráz je 270 metrů dlouhá, 5 metrů široká a vysoká 26,5 metru. Přehrada vznikla v letech 1959 až 1964. Přes přehradu vede Pňovanský železniční most, který i po vybudování hracholuské přehrady nadále slouží svému účelu a současně představuje cennou technickou památku.

 

zdroj: DENÍK.cz